Arnoud Boerwinkel, dirigent

 

Wie ben ik?

Geboren in Zeeland ontving ik al op jonge leeftijd blokfluit- en pianolessen. De vrouw van de dominee op het dorp was professioneel fluitiste en dankzij haar inspirerende lessen maakte ik voor het eerst kennis met vele aspecten van de muziek. Ik leerde de eerste beginselen van de muziektheorie en sloeg mijn eerste maten als aspirant-dirigent-in wording.

Veertig jaar lang was ik hoboïst in diverse amateur-orkesten en –ensembles.  Zo speelde ik met het VU-orkest onder leiding van Daan Admiraal veel grote symfonische werken, waaronder de Sacre du Printemps van I. Stravinsky. In de tachtiger jaren trad ik o.m. op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw met het complete werk van Fr. Poulenc voor blazers en piano. Later maakte ik deel uit van het Zaans Blazersensemble onder leiding van Bas Pollard en blazersensemble TIMBER o.l.v. Gijs Leenaerts en Ivo Meinen.

 

Ook heb ik ruime ervaring als bas/bariton in verschillende Amsterdamse koren. Onder meer met het Amsterdams Bach Consort onder leiding van Niek Idelenburg zong ik passionen en cantates van J.S. Bach, maar ook King Arthur en Ido and Aeneas van H. Purcell, de Orfeo van Monteverdi en prachtige madrigalen uit barok en renaissance. Korter geleden zong ik in balkankoor SLAVUJ onder leiding van Ivo Boswijk, waarmee ik tweemaal fantastische muziekreizen maakte naar Georgië.

 

Een jaar of tien geleden deed ik mijn eerste ervaringen op als koordirigent, eerst voor een vrouwenkoor en later voor kleine gelegenheidskoortjes. Sinds 2013 ben ik dirigent van het Aubadekoor Tuindorp-Oostzaan en in juni 2018 voltooide ik de Meerjarige Dirigenten Opleiding aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. In dat kader liep ik onder meer stage bij voornoemd Amsterdams Bach Consort van Niek Idelenburg en de Amsterdamse Cantorij onder leiding van Felix van den Hombergh.

 

In de zomer van 2019  en 2021 leidde ik een Nederlands-Italiaans projectkoor tijdens een kamermuziekweek in Gradoli (aan het meer van Bolsena, Lazio). Zie http://www.kamermuziekgradoli.nl/

 

Gezien mijn leeftijd (60+) zou je mij een laatbloeier kunnen noemen.

Jarenlang verdiende ik de kost in de gezondheidszorg, vooral werkzaam voor cliënten- en patiëntorganisaties.

Na mijn afscheid van deze sector heb ik me voor honderd procent vastgebeten in de dingen die ik leuk vind en waar ik goed in ben.

Zo ben ik - naast mijn werk als koordirigent – ook werkzaam als freelance tekstschrijver